...delikatesa

12.02.2009 21:03

 ..asi pred dvoma dňami sme mali v práci návštevu z Hongkongu, ktorá po doobedňajšej mravenčej práci zanechala na našom stole malý prezent. Záhadné vrecúško ležalo na stole nikým nepovšimnuté niekoľko hodín, až kým sa niekto neodhodlal preskúmať obsah. Napriek tomu že nápis na vrecúšku bol dostatočne zreteľný, veľa nám toho o sebe neprezradil. Zvedavé ruky vytiahli z komickej taštičky pestrú škatuľku, ktorej obal jemne napovedal že skrýva nejakú delikatesu z ďalekého východu.

...hor sa do toho...a so slinou na hrane kutika úst sa nám podarilo odstrániť vrchnák, odhaliac...povedzme na pohľad nie príliš obvyklý typ sušienok, nie príliš obvykle zabalených. Vo vnútri sa zaleskli tri priesvitné dózy s prapodivným obsahom. Napriek tomu, že zatiaľ bol vzduch v miestnosti čistý, ľudia sa od tejto atrakcie, šomrúc, pomaly akoby sa začali vytrácať. Pochopil som že "dav" zvolil vyčkávaciu taktiku, polozil som preto dózy na stôl a čakal na prvé obete...

 

    Ponúknutý bol naozaj každý kto šiel okolo: dámy mladé, dámy zrelé, puberťáci i soliďáci...v nikom sa nám však nepodarilo vzbudiť hlodanie zvedavosti, ktoré by nám umožnilo zistiť, či je niekto schopný prežiť ochutnávku tohto podareného podarúnku. "Odhodlanie, zvedavosť a túžba po neprebádanom, na Orave zdá sa nadobro vymreli" ...naozaj neviem prečo vždy keď som niekomu spomenul pôvod tejto špeciality, záujem u perspektívnej obete okamžite poklesol a obeť pokračovala v ceste bez ochutnávky. Pomyslel som si, že by som asi moc o tomto zázraku vykladať nemal, ale čo už keď je každému pri pohľade na nešťastné sušienky hneď každému jasné, že neboli vyrobene z bryndze a halušiek u Mateja Dužinu. Po zhruba trojhodinovom lákaní okoloidúcich som to nevydržal a pristúpil som k jednej z troch priesvitných dóz s obsahom pripomínajúcim povedzme psie krmivo.

Po otvorení dózy a nasiaknutí prvých molekúl arómy do môjho nosa som ale pochopil ako veľmi sa mýlim - je to asi skôr potrava pre ryby...cítil som pohľady zúčastnených, hovorím si teda: "teraz to nevzdáš keď si sa už dostal tak ďaleko"...ryby-neryby, okúsil som teda zvitok obsahujúci niečo čo pravdepodobne kedysi čulo utekalo po dne oceánu pred rybárskymi sieťami a tykadlami zdravilo okolo plávajúci planktón...(povedzme teda že..) „sušienka“, ktorú už pomaly vítal starosta žalúdka, za niekoľko sekúnd za sebou v ústach zanechala spočiatku jemné, neskôr miestami naliehavé pálenie, ktoré však bolo v celku veľmi prijemne. Fajn, hovorím si s malou dušičkou: počkám pol hodinu a uvidím či môžem pokračovať...

    To že tu teraz sedím v podstate napovedá že výplach žalúdka sa nekonal, ba dokonca môžem povedať, že sušienky zachutili nielen mne ale aj par ďalším kolegom, ktorý o takomto čaše možno už vyprázdňujú poslednú dózu tejto šikmookej delikatesy...

 

 

—————

Späť


Diskusná téma: ...delikatesa

Dátum: 10.03.2009

Vložil: haffen

Titulok: ...

No, keď si tak písal o kulinarskych zážitkoch, tak taky menši som si dnes pripravil aj ja.... Robil som si jedlo podľa thajskej kuchyne. Tá je ostatne veľmi známa svojou silnou aprenikavou štipľavosťou a... nie je to celkom tak. To jedlo nie je veľmi štipľavé, lebo chilli papričky sa nevaria, ale opekajú a tam je ten rozdiel. Jedlo nezíska štipľavosť na akú sme zvyknutí, ale takú "tupú" ostrosť, kedy človek cíti, že z toho neštípe jazyk, ale tú silnú ostrosť tam cítiť. Paradička! Len pre zaujimavosť... na arašidovom oleji som si opražil cca 7 sušených chilli papričiek + kopcovitú lyžičku drvených sušených červených feferoniek, pridal som asi dva stručiky cesnaku, riadne opražil, pridal zeleninu, asi tri minuty som to miešal, potom zalial šalkou kuracieho vývaru (do šalky treba dať celú kocku bujonu), pridal som 2 polievkove lyžičky tmavej činskej sojovej omačky a do toho som hodil dopredu pripravené kuracie mäso (ten spôsob ako som ti vysvetľoval: marinada - bielko, hnedý cukor, soľ, vodka a kukurična muka + tri minuty opekania na silnom ohni, nie dlhšie!!!!!) a dve minuty som to miešal a... paradička!!! Je to super, zvlaštne to štípe. Neskôr sa odvažim variť podľa klasickeho postupu ktorí doporučujú thajskí kuchári, tzn. cca za hrsť chilli papričiek... na to ešte nemam odvahu a ani nervy... šak divaj: https://www.flickr.com/photos/avlxyz/2933426437/sizes/o/ Tomuto sa povie chilli papričkové šialenstvo... :))))))))

—————

Dátum: 27.03.2009

Vložil: Netopjer

Titulok: Re:...

...jasne - ten postup si pamatam ako keby zo vcera: ...daco si tam hodil, potom sa to popekalo, potom si tam cosi pridal, niecim hustym si to oblial a potom prisla ta VODKA... :)

—————