WM6.5 pre LG KS20 - konečne použiteľný...?

29.08.2009 13:41

 

...už je to nejaký mesiac čo v ďaľekej Číne kolektív neznámich maniakov naportoval WM6.5 pre LG KS20. Odvtedy sa 6.5 hlavne vďaka hŕstke nadšencov z týmu XDA developers prepracoval z neohrabaného gýču do konečne (povedzme na 90%) použiteľnej verzie ktorú by som aspoň trochu priblížil. 6.5 už testujem zhruba asi dva mesiace a počas tejto doby som už vyskúšal minimálne 4 "buildy", každý s odlišnými vlastnosťami ale bohužiaľ aj chybami. Nebudem tu rozpisovať všetky klady a zápory každého buildu, skôr skúsim vyzdvihnúť tie podarenejšie, ktoré bežali najspoľahlivejšie. Autorom všetkých spomínaných verzií je "Farahbolsey", ktorý ich prezentuje na stránkach XDA developers...

"Buildy" ako sa nazývajú jednotlivé vydania jadra systému, vydané Microsoftom, by som rozdelil na dve kategórie:

Do verzie 23009

...s pôvodným užívateľským rozhraním, známe ešte z uvedenia tohto systému výrobcom

Plusy, ktoré inštaláciou získate (Build 23009, ktorý sa považuje za najstabilnejší z tejto skupiny):

- najväčším lákadlom je určite vylepšená podpora dotykového ovládania bez použitia stylusu (oproti WM6.1 kde sa všetko posúva len pomocou "scroll barov"). Skoro so všetkým možete teda hýbať jedným prstom. V porovnaní s 6.1 je to teda hlavné lákadlo.

- prehľadnejšie start menu

- tzv. Titanium, čiže vylepšená úvodná obrazovka so všetkým čo potrebujete, samozrejme ovládaná ťahom prstu po displeji, odpadá teda potreba inštalovať napr. Touch Flo, SPB mobile shell a iné UI prostredia, ktoré neraz spôsobovali problémi so stabilitou (hovoríme o KS20...).

- podpora SDHC pamaťových kariet bez potreby inštalácie dodatočného softvéru.

- novšia verzia Internet Exploreru s vylepšenými funkciami

- dá sa povedať, že celková stabilita systému je porovnateľná s WM6.1 Kiss 20.4, považovaná (a mojími skúsenosťami aj potvrdená) ako zatiaľ najstabilnejší OS pre KS20...

 

 

Nedostatky na ktorých sa stále pracuje

- hlavným nedostatkom je tzv. "GSM reload", čiže krátky reštart GSM "drivera" (6-8 sekúnd) vždy po zobudení z režimu spánku. Tento nedostatok niekedy viedol až k neprijatému hovoru ak volajúca strana nevyzváňala dostatočne dlho, keďže počas tohto času nemôžete prijať hovor. Ono sa totiž ani nezobrazí upozornenie že nejaký hovor máte, len sa rozsvieti displej a obrazovka s prichádzajúcim hovorom sa zobrazí až po reštarte GSM drivera. Ak volajúci medzičasom zloží, máte smolu.

V súčasnosti túto závadu čiastočne rieši modifikovaná verzia .dll knižnice pre ovládanie telefónnej časti, ktorá redukuje čas potrebný na reštart GSM drivera na cca 3 sekundy z pôvodných 6-8 sekúnd (riešenie je už obsiahnuté aj v tejto ROM). Niekedy však toto riešenie vedie k ďalšiemu problému - neprestávajúci vytáčací tón: Ak niekomu voláte a on hovor príjme, vytáčací tón pokračuje ďalej aj počas vašej konverzácie. Druhá strana má problém počuť vás, pokiaľ niečo poviete v momente zaznenia tohto tónu - naozaj milá závada, ktorá z obyčajného hovoru dokáže vyrobiť komunikačnú zábavu na dlhé zimné večery :). Na toto je jednoduchý liek: návrat späť k pôvodnej .dll knižnici, čím však predĺžite čas na spomínaný reštart GSM drivera - a sme zas tam kde sme začali...čiže univerzálne riešenie zatial neexistuje. 

 

- Zobrazenie hlášky "Backup battery low", ktorá sa zobrazuje iba keď je telefón plne nabitý. Neprináša zo sebou nijaké obmedzenia, po zrušení hlášky sa nič nekalé neudeje. Môžete to zobrať napr. ako indikáciu plne nabitej hlavnej batérie, ktorá vás na to z času na čas bude upozorňovať až kým úroveň nabitia betérie nepoklesne pod cca 95%... :)  Keďže sa tu jedná o miernu nekompatibilitu LG drivera pre batériu / napájanie, aj v tomto prípade riešenie zatiaľ nejestvuje...

 

Od verzie 23022

...s prepracovanejším užívateľským rozhraním pre jednoduchšie ovládanie prstom napr. aj v nastaveniach (niekde označované aj ako WM6.5.1 i keď pochádzajú zrejme z vychýrenej dielne XDA developers a nie priamo z Microsoftu).

Plusy, ktoré inštaláciou získate (Build 23028)

- všetky vyššie spomenuté prednosti

- dodatočne vylepšené užívateľské rozhranie, prepracované viac do hĺbky menu: napr doteraz bolo nutné v menu nastavení vytiahnuť stylus aj s WM6.5. Táto verzia zväčšila rozbaľovacie okná v menu pre jednoduchší výber želaného parametru. Pridaná hodnota týchto vylepšení je sporná, keďže niekedy je ponuka až príliš veľká, čím opäť komplikuje ovládanie prstom...

- zväčšenie a presunutie tlačidla "OK" a "X" na dolnú lištu, čím sa opäť zvýšila šanca že sa doň prstom naozaj trafíte :) 

- pri dotyku hornej lišty s ikonami batérie, hlasitosti, času... sa zobrazí jej zväčšená verzia, ako inak:  pre pohodlnejšie ovládanie prstom.

- celkovo sa systém správa dosť svižne s rýchlou odozvou (rýchlejšie ako predchádzajúce buildy)

- vychádzajú stále novšie buildy (aktuálne 23034), ktoré sa snažia kvalitu dotykového ovládania kúsok po kúsku posúvať o čosi ďalej...

 

Nedostatky na ktorých sa stále pracuje

- oba vyššie spomenuté nedostatky bohužiaľ zostávajú

- pribudol tretí - tlačidlá pre ovládanie hlasitosti už nezobrazia ponuku s úrovňou hlasitosti, ale len ukážu, alebo skrývajú zvačšenú hornú lištu s ikonami batérie, času...riešenie zatiaľ nejestvuje...

- stabilitu by som hodnotil horšie ako u spomínanej Kiss 20.4, ale je približne rovnaká ako u oficiálne vydaných WM6 ROM pre KS20 :)

 

Rozhodnutie, či urobiť upgrade alebo počkať na kompletne doriešené portovanie WM6.5 pre KS20 je na každom individuálne a určite závisí od dostatku nervov pri vysporiadavaní sa s prípadnými problémami, no a samozrejme či vám vylepšené dotykové rozhranie dostatočne vyváži spomínané nedostatky, ktoré určite nie sú nepodstatné. Mňa osobne vidina týchto vylepšení dostala aj napriek tomu, že s WM6.1 Kiss20.4 som bol veľmi spokojný...alebo že by sme pre zmenu skúsili Android..?

 

 

 

—————

Späť


Diskusná téma: WM6.5 pre LG KS20 - konečne použiteľný...?

Neboli nájdené žiadne príspevky.