...enviro-púť

08.06.2009 19:56

 ...filmy, ocenené na májovom filmovom festivale s názvom Envirofilm 2009, práve putujú po niekoľkých slovenských mestách. To také prekvapujúce nie je - robia to tak každý rok. Prekvapujúce je, že prehliadka týchto filmov venujúcich sa životnému  prostrediu z rôznch pohľadov, zavítala 3. a 4. júna aj do miestneho kina v meste Tvrdošín. Že to tak naozaj je som sa úplnou náhodou dozvedel práve toho 4. júna počas poobedňajšej prechádzky slnečným mestom a to cca 2 hodiny pred večerným premietaním. Nemohol som si teda nechať ujsť jedinečnú príležitosť nadýchnuť sa festivalovej vône dozelena ladených filmov a zároveň navštíviť kino v strede týždňa, čo je v tunajších končinách temer nemožné. Po príchode do sály s 15minútovým oneskorením, som však zistil prečo tomu asi tak je. Aj napriek tme by sa totiž dal počet divákov v kinosále napočítať na prstoch oboch rúk. Áno, počítal som aj klebetiace tetušky, ktorým film v pozadí a čiernočierna tma neprekážala v rozoberaní susedkiných neduhov...z opačnej strany kinosály sa zas ozýval veselý jasot detí, ktorým ďakujem, že si k filmu nepustili hudbu z mobilného telefónu. Oba menované tábory to našťastie prestalo po asi štvrťhodinke baviť - deti možno aj preto, že boli zahriaknuté našimi klebetnými tetuškami. Bolo teda možné nerušene zhliadnuť napríklad aj také diela ako:

BHUTÁN – HĽADANIE ŠŤASTIA  
Réžia: Pavol Barabáš, Slovensko   (...pohľadnica z jednoduchej krajiny kde pojem šťastie nemá absolútne nič spoločné s majetkom, a "stres" nenájdete asi ani v tamojšom slovníku cudzích slov)

EKO-ZLOČINY: TIBETSKÁ SPOJKA
Réžia: Heinz Greuling, Thomas Weidenbach, Nemecko  (...po stopách indickej pytliackej mafie - hlavná cena festivalu)

AKO MOŽETE VY OVPLYVNIŤ KLIMATICKÉ ZMENY!  
Réžia: Scyndia de Barros, Belgicko     (...21 kratučkých pestrofarebných typov na šetrenie našej matičky Zeme z rôznych kútov Európy)

...najmä kôli prvým dvom menovaným sa do zývajúcej sály určite oplatilo prísť...
 

Zdroj: tvrdosin.sk, envirofilm.sk

—————

Späť


Diskusná téma: ...enviro-púť

Neboli nájdené žiadne príspevky.